Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždyť je to jen matematika a trošku složitější rovnice. Všechna výchozí čísla jsou jasná. Pokud se něco radikálně nezmění (porodnost, úmrtnost, atd.), lze vypočítat kdy se důchodový systém dostane do mínusu. Druhou věcí je, jak to politici budou řešit. Respektive jak to budou řešit, až to bude opravdu aktuální a kritické. Zatím to není na pořadu dne. Takže máme "komisi pro spravedlivé důchody", nikoliv komisi pro řešení důchodového systému. Mladá ministryně Maláčová ví, že během několika málo let její politické kariéry není nutné řešit v tomto směru nic. A po nás potopa.

0 0
možnosti

Podle mne, kdo o lidech píše jako o přestárlých, je obyčejný hulvát.

0 0
možnosti
Foto

Přátelé! Čtenost tohoto článku tristní, ale diskuse obsažná a podnětná. Děkuji mnohokrát!

1 0
možnosti

Ale proč pořád, někdo řeší cizí důchod? Kdyby se každj staral o sebe, jak by bylo krásně. To platí jak pro stát, tak pro jedince.

1 0
možnosti
Foto

Nene, kdyby se každý staral jen sám o sebe, bylo by o všechny postaráno. Tak to je.

0 0
možnosti

jazismarja lidi, to jste se fakt uz vsichni uplne zblaznili. Predchozi blog pana Smrcky take o tom, jak bez tech deti ty duchody nebudou.

V tomle blogu se minimalne docitame, ze ty fondy to nemohou vytrhnout - samozrejme ze ne - ale kdybych byl banker a mel zname ve vlade, tak bych je take premlouval, aby udelali nejake ty pilire a fondy a ja jako banker to budu za mirny poplatek spravovat. :-)

Ale v diskuzi uz leta (desetileti) koukam, ze to financovani pres ty fondy nebo nejake jine sporeni vetsina populace zere i s navijakem.

Takze k te populaci:

V Nemecku v roce 1950 pracovalo 6 lidi na jednoho duchodce. Dnes na nej pracuji 2. A porad to jde. Jak je to mozne, vzdyt uz se to melo prece davno zhroutit?

Autor nam prozradil, ze to napsal, protoze si chtel utridit myslenky. Ja bych doporucoval se seznamit podrobne s tou duchodovou problematikou. Jak jsem uz psal panu Smrckovi, i kdyz se dnes zeny rozhodnou, ze budou mit od zitra 3 deti, tak se to pozitivne projevi na duchodech az za 60-80 let. Samozrejme, ze se bezny clovek podivi, proc az za tak dlouho. No a prave proto je potreba se s tim do podrobna zabyvat, najit si ty informace na netu proc tomu tak je. V minulem blogu jeden napsal, ze se to projevi hned za 25 let, jak to dite zacne pracovat - jo, ale co kdyz to dite bude nezamestnane? V Recku je 40% nezamestnanost mladych lidi - maji tam mit jeste vic deti, aby vyresili ty budouci duchody?

Proboha proberte se.

0 0
možnosti
Foto

Píšete správně, když hned teď si ženy v plodném věku pořídí každá 3 děti (a jejich dcery také každá tři děti, a tak dále), tak k vyrovnání propadu v populační struktuře dojde zhruba až za 3 generace. Důvod je zřejmý - propadem porodnosti hlavně v 90. letech se snížila populační základna (Husákových dětí bylo 150 tis. v ročníku, oni sami měli v průměru 100 tis. dětí v ročníku). Je to na takovou trojčlenkovou tabulku, navíc v ní hraje roli, že dochází k posunu věku plodnosti atd. Pro většinu lidí to není úplně jednoduché si představit. - - - - Jinak já ve článku neřeším, co se stane s porodností, to stejně nikdo neví. Já jen píšu to, že na obstojné důchody mé generace v tomto modelu (a s tímto uspořádáním hospodářství, kdy každý rok posíláme 350 mld. Kč na dividendách do Německa) nebude a vyřeší se to zhruba kombinací toho, jak uvádím - pro všechny nějaká "žebračenka" (jak to lidi rádi definují), pro práceschopné dělat až do smrti a o práceneschopné se buď postará rodina, nebo stát v chudobincích. Takhle to bylo v 19. století před zavedením důchodových systémů a bude to tak zase.

0 0
možnosti
Foto

Částečně ano, částečně ne.

Obávám se, že průběžný systém se bez výrazné injekce (odkud?) zhroutí ještě před vaším nárokem na důchod.

Já to vidím jako minimální důchod od státu, který zmiňujete, ale váš přesun z průběžného systému do fondů už není řešení. Stát měl postupně už před 25 lety začít přesunovat financování ze státu na jedince a vytvářet k tomu podmínky. Bez toho se žádná reforma v našich podmínkách nedá realizovat. I ten nešťastný II. pilíř byl krůčkem správným směrem.

Vaše reminiscence je vcelku korektní, ale na dnešní podmínky nepromítnutelná.

1 0
možnosti
Foto

Já v tom článku navrhuji přesun z průběžného systému do fondů? Výraz "vypečené" jsem použil jako synonymum pro podvod na lidech.... šlo by jen o poplatkový byznys takových fondů.... Asi se budu muset začít vyjadřovat o dost více polopaticky. Nebo začnu psát o zvířátkách...... důchody nejsou téma, které by lidi zajímalo (tedy pokud se nepřestanou ze dne na den vyplácet, pak by byl každý odborníkem).

1 0
možnosti

Statistika hovoří jasně - Počet obyvatel ČR narostl nepatrně = Ti, kteří se přistěhovali, porodnost nízká = 1.63 dítěte. K tomu v podstatě rozpad "Instituce rodiny" - Počet narozených dětí mimo manželství + rozvodovost. Naopak roste věk dožití, (neřeším jeho kvalitu) . To vytváří obrovské tlaky na ufinancovatelnost, zejména až Husákovy děti půjdou do důchodu. To všechno, se dávno ví a je otázka co s tím ... ?

Jsme svědky neuvěřitelnosti - 30 let Důchodové reformy. Jediný pokud P. Nečase byl smeten, klasika - Co dále? Je to jako v onom vtipu - "Chlápek padá z mrakodrapu a stále si říká, zatím dobrý" ! Já to vylepším Marečka z pera - Sovák, tabule u Hrbolka - Jako lvi bijeme o mříže - Výrok čestný = "No a dál to neumím". Vláda říká, že je to tak dobré a tak to bude ještě lépe ... Proč to řešit, žije se teď - Rychle a zběsile. Přidá se 200 Kč - 700 Kč plyne ze Zákona = 900 Kč vypadá fakt lépe ! ... :-)

0 0
možnosti
Foto

Ono se to nakonec nějak porovná. A co bude za 20 let, to je ve hvězdách... Já ten článek napsal jako takové slohové cvičení, potřeboval jsem si utřídit myšlenky. Mně příliš nebere ani to co bude příští týden (stejně toho moc neovlivním), takže ať si to pro mě za mě za 20 let zkrachuje. Když na to přijde, člověk vyjde z mála. A když nevyjde, tak umře. A kdyby jej špatně pochovali, pak platí, že vlci ho pojedli, ptáci rozklovali......

1 0
možnosti

Vaší úvaze chybí jedna podstatná věc: že lidem docvakne, že bez přiměřeného počtu potomků to prostě nejde

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, jejda to by bylo krásné, kdyby mé generaci v roce 1995 hromadně docvaklo, že bez přiměřeného počtu dětí to nejde:-) Jenže my máme rok 2019 a když jste žena ročník 1972 a dosud nemáte děti, k čemupak je dobré takové docvaknutí? Vezmeme-li za hladinu prosté reprodukce společnosti plodnost na ženu 2,1 dítěte, tak od poklesu porodnosti v půli osmdesátých let až do dneška chybí v republice více než 950 tisíc nenarozených dětí. A to je ta populační mezera, která nám bude za 20 let bolestně chybět..... Každopádně děkuji za Vaši reakci, dneska je to dívám se grafomanské pozdvižení, takže tenhle článek jsem napsal spíše k vlastnímu tréninku a do "foroty":-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS