Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová reforma je jen průhledná hra s čísly

Až zestárneme my, Husákova děcka, důchodový systém bude brát o dno. A je zcela zbytečné pokoušet se to vyřešit účetními operacemi.

Co vnímám svět kolem sebe, vždy jednou za uherský rok se oprašuje téma důchodové reformy. Poukazování na populační pokles a s tím související budoucí problémy ve financování penzí jsem poprvé zaregistroval už na konci 80. let. Následující 90. léta s prudkým propadem porodnosti byla živnou půdou slovních orgií na toto téma, o dalších deset či patnáct let později se pak dokonce přikročilo k jakýmsi činům, majícím odvrátit budoucí rozpočtovou katastrofu. Pak se to zase zrušilo, a teď, když už to Husákova děcka mají blíže do důchodu než do školky, se rozběhlo další kolo těchto prostoduchých slovních cvičení.

Namísto výpočtů toho, jak se v roce 2045 sníží průměrný důchod anebo jak velká bude sekera státního rozpočtu, bych rád poukázal na to, že od takového 19. století zpět do historie státy žádné důchody nevyplácely a lidstvo tento deficitní stav taky nějak přečkalo. Zdravotní stav populace byl tehdy na dnešní poměry vskutku úděsný, dospělosti se dožilo tak jedno dítě ze tří nebo čtyř narozených (nehorázně nízká produktivita reprodukčního snažení...), ale pokud měl člověk to štěstí a nástrahy mládí překonal, měl slušnou šanci dočkat se vnoučat. S tím, jak člověku ve stáří ubývalo sil, postupně utlumoval svou pracovní aktivitu a přebíral ve své rodině ty spíše nízkoprodukční funkce, tj. jakože bývalí švarní junáci byli najednou za dědečky a černooké děvčice za babičky. Staří hospodáři se už neúčastnili nejtěžších polních prací, ale převzali třeba starost o stáj s dobytkem, dámy na výminku měly zase pod palcem drobnou zvěř srstnatou i pernatou a třeba kus zelinářské zahrady. Tedy senioři se povětšinou zdržovali doma, takže se jim rovněž dala na dohled vnoučecí drobotina. Jakmile po letech na výminku našim staříkům ubyly síly docela, tak ulehli a už více nevstali. A to byl celý koloběh života většiny lidu. Dobře si povšimněte, že staří lidé v tomto modelu lidského bytí žádné státem placené důchody nepotřebovali.

Po eskapádách průmyslové revoluce došlo u nezanedbatelné části obyvatelstva k opuštění shora uvedeného historického modelu a rozvrácení tradiční selské společnosti nakonec vedlo k tomu, že zajištění zestárlých dělníků a úředníků převzal na svá bedra stát, který si svůj úděl ulehčil zejména zavedením důchodové daně. Během několika málo generací jsme se tak ocitli v situaci, kdy za zajištění na stáří nepovažujeme naše úspěšné potomky, ale garanci státu. Pro většinu populace, která v průběhu svého života nedosáhne na dostatečný objem majetku zajišťujícího pasivní příjem, je státem garantovaný důchod financovaný průběžnou důchodovou daní jediným zajištěním pro stáří.

Tento průběžně financovaný model je vlastně ideální, tedy až na to, že musí být splněna podmínka kontinuálního mírného populačního růstu. No a to je kámen úrazu, protože jistota zajištění ve stáří důchodem od státu nikoho nenutí mít děti (např. významný  počet mých vrstevníků zůstává úmyslně bezdětný) a dokonce, s výhledem na budoucí mezeru mezi příjmy a výdaji důchodového systému a dopad tohoto na výši důchodů, lze bezdětnost a investice v té souvislosti ušetřených peněz do aktiv poskytujících pasivní výnos považovat za svého druhu konkurenční výhodu. Což populační problém dále prohloubí, bezdětnost se stane ještě více atraktivní… Možná tomu rozumím špatně, ale takhle mi to připomíná cosi zacykleného…

Při výhledu na nejbližší budoucnost nabízející obří schodek důchodového účtu pak jednoho napadá nutnost nějaké reformy, jakože třeba nějaké individuální spoření do kapitálových fondů, ze kterých se pak bude na penzi čerpat atd. Ponechám stranou ten fakt, že pokud by to udělali v dostatečném rozsahu všichni, tak to jen nafoukne bublinu těchto aktiv (podobně jako kdyby si všichni lidé v produktivním věku pořídili letos byt k pronájmu, jedno zda hotově či na hypotéku), ale budu nesmyslnost takového hromadného počínání demonstrovat na prostém faktu toho, že spotřebu zboží a služeb neproduktivní části společnosti (tj. mimo jiné lidí na penzi) musí někdo uspokojit produkcí těchto statků, a to v reálném čase. Zdravotnické výkony nebo péči o denní potřeby nemohoucího seniora jaksi nejde nadělat na sklad a distribuovat v příštích letech. Tedy, peníze naspořené na důchod sice využijeme na nákup v té době potřebných statků, ale jejich hodnota se bude odvíjet od poptávky a nabídky takových statků. Bude-li málo lidí poskytujících požadované statky, bude cena vysoká a dnes naspořená koruna může mít v době mého stáří hodnotu třeba i jen několika haléřů. Samozřejmě potraviny či spotřební zboží lze na rozdíl od služeb získat dovozem z ciziny, ale pokud bude kondice hospodářství nevalná z důvodu nízké ekonomické aktivity, bude pro nás relativně drahý i dovoz zboží z jiných ekonomik. Tedy, je dobré si spořit na důchod, ale to platí jen a pouze tehdy, když ostatní moji vrstevníci budou mít dost dětí. Pokud ne, je otázka hodnoty mých úspor v době mé budoucí potřebnosti hodně otevřená. A je úplně jedno, jestli si nakoupím akcie nebo obligace, protože při nedostatku lidí v produktivním věku bude hodně otevřená i otázka kondice firem či celého státu. Asi se mi tedy nebudete divit, když považuji návrhy, aby se ustoupilo od průběžného financování důchodů a přešlo se na individuální spoření v kapitálových fondech, za poněkud, jak to jen kulantně vyjádřit… vypečené.

Samozřejmě ani tyhle moje rádoby vtipné poznámky nevyřeší schodek důchodového účtu v tom roce 2040, až mi bude 65 let. Ten schodek totiž žádné řešení nemá. Radikální navýšení daní pro ten zmenšený objem poplatníků by přineslo jenom přesun aktivit do šedé ekonomiky a s tím související pokles produktivity, resp. výsledkem by bylo jen další prohloubení problému. A navyšování věku odchodu do důchodu je možné jen potud, pokud přestárlí pracovníci ještě budou nějaké práce schopni. V dnešní situaci by např. zvýšení důchodového věku na 75 let znamenalo, že by z uvedeného ročníku pracovalo třeba jen 20% lidí, zbytek by byl pro práceneschopnost stejně odkázán na sociální dávky.

Dle mého názoru se tento problém může vyřešit jedině tak, že stát bude vyplácet nějakou minimální částku důchodu všem, kteří mají na penzi nárok, a případný zbytek z důchodového účtu předmětného roku bude přesměrován do fondu, ze kterého bude poskytováno sociální zabezpečení a zdravotní péče těm, kteří nebudou schopni se o sebe sami postarat. Kdo bude mít děti, které mu (třeba výměnou za péči o vnoučata) poskytnou potřebnou podporu ve stáří, bude ve výhodě. A zbytek seniorů, kteří ještě budou schopni nějaké práce, bude muset pracovat fakticky až do smrti. Samozřejmě, 80-ti letý člověk stěží bude podávat takové výkony jako 40-ti letý, tj. bude muset být ustanoven příslušný rámec výkonu jejich práce, zohledňující jejich mnohdy výrazně nižší produktivitu. V současné legislativní situaci by třeba byli živnostníky “na půl plynu”, a za podmínky obratu do třeba 1 mil. Kč by neplatili sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu. Protože 20 let zbývajících do toho roku 2040 není tak dlouhá doba, už by se mělo v této věci začít jednat, cestou snižování legislativních nároků na malé podnikání seniorů. Prozatímní kroky jsou jednoznačně opačné, viz zavedení EET. Toto a nárůst další administrativy a povinností má za následek tlak na seniory, aby spořádaně odešli do důchodu a nesnažili se o zajištění si nějakého dodatečného příjmu, třeba poskytováním služeb v nějakém nízkoproduktivním sektoru, kde se lidem potřebujícím dostatečný výdělek na zajištění rodiny s dětmi nevyplatí pracovat.

Ale třeba jen maluji čerta na zeď a bude už jen lépe. Onehdy jsem četl o českých seniorech (pobírajících úplně běžný důchod), kteří si na stáří pronajímají či rovnou kupují nemovitost v egyptském Šarm aš-Šajchu. Je tam pěkné počasí, levno v obchodech a restauracích, procházky po pláži… Jenom mi nějak uniká, kam se ztratil ten původní smysl toho, že jedinci lidského druhu žijí ještě dlouho poté, co už ztratili reprodukční schopnost. Jak jsem psal shora, dříve, jakmile člověku odrostly děti, stal se z něj dědeček/babička. Ale možná že ti čeští důchodci na pobřeží Rudého moře nemají žádná vnoučata. To se pak nelze divit, že hledají smysl života třeba v každodenních procházkách po pláži…

Autor: Josef Košíček | pondělí 9.9.2019 18:19 | karma článku: 13,52 | přečteno: 554x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Právník, podnikatel, příslušník aktivní zálohy Armády ČR. Zajímají mne témata týkající se naší společnosti a jejich vliv na politiku a ekonomiku naší země.

Seznam rubrik