Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pážete nemaje sám burcoval lid

Časopis ECHO č. 36: Blížíme se podmínkám střední Asie, říká biolog Jan Pokorný. Cynicky dodávám: Tak je to správně, tak to má být!

Vždycky jsem si přál napsat článek, ve kterém bych nekompromisně objasnil, že deklasovaný malý vodní cyklus v české krajině není produktem globálního oteplování, ale probíhající desertifikace (jakože přeměna v poušť, tedy žádné zákusky). Mnohokrát jsem to promýšlel, vlastní vtipností se zalykal, ale vždycky si nakonec sedl na ruce - protože výsledek by zákonitě musel být křížencem mezi fanatismem a školometstvím.

V obdobném duchu se nese nadepsaný článek (nedám sem odkaz, je to v tištěném, jen si jej běžte koupit). Docent biologie Jan Pokorný píše o tom, že odlesnění vrcholových partií Šumavy akceleruje vysoušení přilehlých oblastí Čech a bezzásahové zóny přispěly k nákaze smrků kůrovcem i mimo masiv Šumavy. Přidání dalších 10 tis. hektarů do bezzásahu považuje za “šílenství”. V článku objasňuje klimaticko-meteorologické jevy, které stojí za fenoménem středoevropského deštného lesa (tenhle termín tam nezazní, ale o nic jiného se nejedná - rozsáhlé celky vzrostlého horského jehličnatého lesa si v našich podmínkách utvářejí vlastní mikroklima s plně funkčním malým vodním oběhem, dotovaným občasným přísunem srážek z Atlantiku). 

Téma je v článku podávané s urputnou naléhavostí - jestliže jsem doposud považoval Václava Cílka (jiného takového kazatele kultu malého vodního cyklu) za poněkud otravného, tak Jan Pokorný jej v tomto článku překonává.

Samozřejmě, Cílek i Pokorný mají oba pravdu. Jenže, ta jejich pravda je úplně k ničemu. Onehdy jsem četl nějakou knihu prvně jmenovaného a ten v ní položil řečnickou otázku, načpak jsou takové holínky. No odpověď byla samozřejmě taková, že do pole se s tím chodilo, neboť dříve byla pole nacucaná vodou, zatímco dnes se dá po polích jezdit autem (a mnohdy o dost lépe než na přilehlé silnici - ale to by bylo na zcela jiný článek). Důvod nacucanosti byl jednoduchý - protože jediné dostupné hnojivo byla chlévská mrva, tak byla ornice nemeliorovaných polí plná organických zbytků v různém stadiu rozkladu a svojí konzistencí byla s trochou nadsázky blíže rašeliništi, nežli tomu, co na poli vidíme dnes. Důvod proměny je jasný - koňské síly už nedlí na slámě ve stájích, ale v motorech, kravský hnůj a prasečí kejda se vozí do bioplynky, a na poli se hnojí umělými hnojivy vyrobenými ze zemního plynu. A pod poli je velké technické dílo - odvodňovací soustava. Cílek dodává, že to vše je bohužel nezbytné, protože na poli potřebujeme pevnou půdu pod koly velkých traktorů a hlavně, obilnina je stepní rostlina. Tj. vláhy po vegetační dobu opravdu jen přiměřeně, a hlavně, žádnou vysokou spodní vodu.

Pan Pokorný by si tu knížku od Cílka měl také přečíst. Ve svém článku v časopise ECHO brojí proti velkým širým lánům, že se nad nimi přehřívá vzduch a vzestupné proudy strhávají vlhkost do vyšších vrstev atmosféry a větry jsou odnášeny z regionu pryč, často až nad oceán. Prezentuje to jako závadný stav. Jenže, když se podíváme na aktuální způsob hospodaření na polích (z krajiny se stala zemědělská fabrika obsluhovaná velkými stroji, a celý ten byznys má směšně malé nároky na pracovní sílu), je nanejvýš zřejmé, že vyprahlá step je nutností a není síly, která by to změnila. Jistě by šlo hospodařit na radikálně menších celcích, třetinu orné půdy obětovat na obnovné prvky (remízy, mokřady….), a ten zbytek obdělávat šetrnějším způsobem (malé stroje, koně a jiný dobytek), ale pak se dostaneme do situace, že v zemědělství bude muset dělat mnohem více lidí a potraviny budou několikanásobně dražší. Zkrátka, náš materiálně bohatý život je úzce spjat s obrovským nárůstem produktivity v zemědělství a obnovit krajinu tak, aby se v ní hospodařilo tzv. “udržitelně”, by z tohoto hlediska byl jednoznačný krok zpět.

A to je vlastně i pravý důvod toho, proč se řeší globální oteplování, namísto desertifikace. MEŘO, palmový tuk, solární panely, větrníky, elektromobily a spousta dalších věcí jsou monetizovatelné široké veřejnosti, ať už dobrovolně, nebo z donucení, ale nesáhne se nám na naše pohodlí (no, zatím ne, že…). Teorie, že mezi obsahem CO2 v atmosféře a nárůstem globální teploty je příčinná souvislost a že se nejedná o pouhou korelaci, je mnohem lépe komerčně využitelná než plamenné apely pánů Pokorného, Cílka a dalších, že bychom se měli začít chovat k naší krajině o dost slušněji a že je v našich českých silách začít klidně hned teď.

Měl bych pro pana Pokorného (samozřejmě, že jen z legrace) jeden takový návrh: Když už chodíte po hřebenech té Šumavy s tou nově obnovenou “tundrou” a lamentujete nad přehříváním vzduchu (namísto letních lesních 25 stupňů Celsia je tam tundrákovských 30 až 50), zkuste tam rozmístit měřící stanice. Z minulosti jsou určitě nějaká data (meteostanice z chladivých lesních palouků) a nyní naměřené teploty budou určitě vyšší. Což je podezření na globální oteplování a to si vyžaduje co? No další zkoumání, a k dalšímu zkoumání je třeba co? No přece granty. A hnedle bude lépe na duši, když člověka kromě slunce nad hlavou hřeje i něco pěkného v kapse….

No jo, pěkně mu radím, ale v tom článku vlastně píší, že on Jan Pokorný je ročník 1946…. Tak ten už ve svém věku kariéru honit nemusí a může si tak říkat pravdu, kde a jak chce. Sice je na to sám, pážete nemaje, sám burcuje lid, co jej stejně neposlouchá - ale i tak je to šťastný muž…….

Autor: Josef Košíček | neděle 8.9.2019 10:15 | karma článku: 15,56 | přečteno: 498x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Právník, podnikatel, příslušník aktivní zálohy Armády ČR. Zajímají mne témata týkající se naší společnosti a jejich vliv na politiku a ekonomiku naší země.

Seznam rubrik