Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pážete nemaje sám burcoval lid

Časopis ECHO č. 36: Blížíme se podmínkám střední Asie, říká biolog Jan Pokorný. Cynicky dodávám: Tak je to správně, tak to má být!

Vždycky jsem si přál napsat článek, ve kterém bych nekompromisně objasnil, že deklasovaný malý vodní cyklus v české krajině není produktem globálního oteplování, ale probíhající desertifikace (jakože přeměna v poušť, tedy žádné zákusky). Mnohokrát jsem to promýšlel, vlastní vtipností se zalykal, ale vždycky si nakonec sedl na ruce - protože výsledek by zákonitě musel být křížencem mezi fanatismem a školometstvím.

V obdobném duchu se nese nadepsaný článek (nedám sem odkaz, je to v tištěném, jen si jej běžte koupit). Docent biologie Jan Pokorný píše o tom, že odlesnění vrcholových partií Šumavy akceleruje vysoušení přilehlých oblastí Čech a bezzásahové zóny přispěly k nákaze smrků kůrovcem i mimo masiv Šumavy. Přidání dalších 10 tis. hektarů do bezzásahu považuje za “šílenství”. V článku objasňuje klimaticko-meteorologické jevy, které stojí za fenoménem středoevropského deštného lesa (tenhle termín tam nezazní, ale o nic jiného se nejedná - rozsáhlé celky vzrostlého horského jehličnatého lesa si v našich podmínkách utvářejí vlastní mikroklima s plně funkčním malým vodním oběhem, dotovaným občasným přísunem srážek z Atlantiku). 

Téma je v článku podávané s urputnou naléhavostí - jestliže jsem doposud považoval Václava Cílka (jiného takového kazatele kultu malého vodního cyklu) za poněkud otravného, tak Jan Pokorný jej v tomto článku překonává.

Samozřejmě, Cílek i Pokorný mají oba pravdu. Jenže, ta jejich pravda je úplně k ničemu. Onehdy jsem četl nějakou knihu prvně jmenovaného a ten v ní položil řečnickou otázku, načpak jsou takové holínky. No odpověď byla samozřejmě taková, že do pole se s tím chodilo, neboť dříve byla pole nacucaná vodou, zatímco dnes se dá po polích jezdit autem (a mnohdy o dost lépe než na přilehlé silnici - ale to by bylo na zcela jiný článek). Důvod nacucanosti byl jednoduchý - protože jediné dostupné hnojivo byla chlévská mrva, tak byla ornice nemeliorovaných polí plná organických zbytků v různém stadiu rozkladu a svojí konzistencí byla s trochou nadsázky blíže rašeliništi, nežli tomu, co na poli vidíme dnes. Důvod proměny je jasný - koňské síly už nedlí na slámě ve stájích, ale v motorech, kravský hnůj a prasečí kejda se vozí do bioplynky, a na poli se hnojí umělými hnojivy vyrobenými ze zemního plynu. A pod poli je velké technické dílo - odvodňovací soustava. Cílek dodává, že to vše je bohužel nezbytné, protože na poli potřebujeme pevnou půdu pod koly velkých traktorů a hlavně, obilnina je stepní rostlina. Tj. vláhy po vegetační dobu opravdu jen přiměřeně, a hlavně, žádnou vysokou spodní vodu.

Pan Pokorný by si tu knížku od Cílka měl také přečíst. Ve svém článku v časopise ECHO brojí proti velkým širým lánům, že se nad nimi přehřívá vzduch a vzestupné proudy strhávají vlhkost do vyšších vrstev atmosféry a větry jsou odnášeny z regionu pryč, často až nad oceán. Prezentuje to jako závadný stav. Jenže, když se podíváme na aktuální způsob hospodaření na polích (z krajiny se stala zemědělská fabrika obsluhovaná velkými stroji, a celý ten byznys má směšně malé nároky na pracovní sílu), je nanejvýš zřejmé, že vyprahlá step je nutností a není síly, která by to změnila. Jistě by šlo hospodařit na radikálně menších celcích, třetinu orné půdy obětovat na obnovné prvky (remízy, mokřady….), a ten zbytek obdělávat šetrnějším způsobem (malé stroje, koně a jiný dobytek), ale pak se dostaneme do situace, že v zemědělství bude muset dělat mnohem více lidí a potraviny budou několikanásobně dražší. Zkrátka, náš materiálně bohatý život je úzce spjat s obrovským nárůstem produktivity v zemědělství a obnovit krajinu tak, aby se v ní hospodařilo tzv. “udržitelně”, by z tohoto hlediska byl jednoznačný krok zpět.

A to je vlastně i pravý důvod toho, proč se řeší globální oteplování, namísto desertifikace. MEŘO, palmový tuk, solární panely, větrníky, elektromobily a spousta dalších věcí jsou monetizovatelné široké veřejnosti, ať už dobrovolně, nebo z donucení, ale nesáhne se nám na naše pohodlí (no, zatím ne, že…). Teorie, že mezi obsahem CO2 v atmosféře a nárůstem globální teploty je příčinná souvislost a že se nejedná o pouhou korelaci, je mnohem lépe komerčně využitelná než plamenné apely pánů Pokorného, Cílka a dalších, že bychom se měli začít chovat k naší krajině o dost slušněji a že je v našich českých silách začít klidně hned teď.

Měl bych pro pana Pokorného (samozřejmě, že jen z legrace) jeden takový návrh: Když už chodíte po hřebenech té Šumavy s tou nově obnovenou “tundrou” a lamentujete nad přehříváním vzduchu (namísto letních lesních 25 stupňů Celsia je tam tundrákovských 30 až 50), zkuste tam rozmístit měřící stanice. Z minulosti jsou určitě nějaká data (meteostanice z chladivých lesních palouků) a nyní naměřené teploty budou určitě vyšší. Což je podezření na globální oteplování a to si vyžaduje co? No další zkoumání, a k dalšímu zkoumání je třeba co? No přece granty. A hnedle bude lépe na duši, když člověka kromě slunce nad hlavou hřeje i něco pěkného v kapse….

No jo, pěkně mu radím, ale v tom článku vlastně píší, že on Jan Pokorný je ročník 1946…. Tak ten už ve svém věku kariéru honit nemusí a může si tak říkat pravdu, kde a jak chce. Sice je na to sám, pážete nemaje, sám burcuje lid, co jej stejně neposlouchá - ale i tak je to šťastný muž…….

Autor: Josef Košíček | neděle 8.9.2019 10:15 | karma článku: 15,56 | přečteno: 498x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Právník, podnikatel, příslušník aktivní zálohy Armády ČR. Zajímají mne témata týkající se naší společnosti a jejich vliv na politiku a ekonomiku naší země.

Seznam rubrik