Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co Baron odpovídal posluchačům Frekvence 1

Když jsem byl malý kluk, Baron byl kůň. Jediný kůň široko daleko, protože ostatní přežvýkavci byli valaši a kobyly. Baron byl pěkně úskočná potvora, bezmála tunová obluda se zažloutlými zuby.

Když sklopil uši dozadu a vycenil chrup, hned jsem se pakoval. Staré dobré časy, dalo by se říct. Každý jsme věděli, na čem jsme.

Onehdy vpodvečer jsem se při řízení auta ocitl mimo dosah Beatu a Vltavy, tak jsem vzal zavděk Frekvencí 1. Co čert nechtěl, dávali pořad “Posluchači volají do studia a blahopřejí Baronovi”. Překonal jsem fyzický odpor a vytrval až do konce. Se zpožděním mnoha let jsem pak pochopil, že pro klasickou “nudně ideologicky definovanou politiku” už v naší zemi nikdy nebude místo.

Někteří posluchači Baronovi kladli záludné otázky, například proč tolik řepky. Baron odpovídal, pane, jste hlupák, než mi zavoláte, tak si to nastudujte. Nebo jiný se ptal, proč tolik kůrovce. Baron odpovídal, že on teď řeší kůrovce, na výjezdu byl, na dlani ho měl, koláčky pojedl, a navíc řeší vodu, ti před ním to neřešili, ti za všechno mohou, dietu podrží, devět kilo už zhubl, každý den Baron jeden rybník vyřeší, bude líp.

Za mého dětství Baron dělal v lese. Jeho pán pokácel strom, Baron musel kmen odtáhnout někam na cestu, kvůli odvozu. Možná ten kmen byl taky s kůrovcem, ale tyhle detaily šly tenkrát mimo mne. Baronův pán lil první ligu, tenkrát mi to moc nedocvakávalo, později jsem to pochopil. Ale to už nebyl Baron a záhy nebyl ani jeho pán.

Onehdy jsem četl kdesi na internetu, že nějaký Bernard Žabožrout se s Baronem sešel a vyslechl si, co má Baron na srdci. Baron prý má na srdci úplně všechno, Bernarda to zdrtilo a začal se dovolávat návratu mrtvého. V jiném článku pak kdosi Bernardovi jízlivě sděloval, že mrtvý je mrtvý a že teď je tu Baron.

Ano, Baron je tu s námi. Je tu a bude tu, zdraví mu zjevně slouží, nic bych nedal za to, že včera narozená hříbata už budou v koňském nebi, ale Baron tu bude stále s námi a v rozhlasových studiích bude přijímat blahopřání posluchačů, tak jako onehdy vpodvečer.

Ovšem teď vážně. Narozdíl od ostatních si myslím, že za tu hospodu s penzionem by neměl být popotahován, protože chtěl, aby to provozovala jeho děcka, chtěl jim tak nějak pomoci se postavit na vlastní nohy. Vždyť co to chtělo, jen aby se v kuchyni vařilo a aby bylo vyměněný povlečení, nic moc víc by potřeba nebylo. Ale ani to ta děcka asi moc nedávala, a protože on je perfekcionista, nemohl se na to dívat, tak jim to zase vzal a místo děcek najal provozního odjinud. Jasně, takhle to má bez starostí (co se provozu týče, samozřejmě…), ale já si myslím, že měl prokázat víc trpělivosti. Na můj vkus to příliš brzo vzdal. Jistě, našel si mladší ženu, s ní má další děcka, tak se dívá hlavně dopředu, ale stejně si myslím, že ti dva odstrčení by si zasloužili lepšího tátu. Trochu mi připadne, že s nimi naložil tak jako s tím pánem, co se ptal, proč tolik řepky.

Jasně, formální peripetie s vlastnictvím té hospody pak vedly k tomu, že to vypadá, jako kdyby to měl být podvod plánovaný od začátku…. Myslím si ale, že skutečnost je mnohem blíže tomu, co píšu shora. Možná by se nad tím všichni ti na náměstích mohli alespoň trochu zamyslet. Samozřejmě, i tak zůstane otázka, co s ním.

Naším problémem je totiž to, že Barona do politiky přivedlo prosazování zájmů Impéria, když seznal jako příliš rizikové, že jím placení političtí služebníci nejsou tak schopní, jak se tvářili být. Baronův čas je však nyní plně zasvěcen servisu zájmů Impéria, mediálnímu pokrytí tahanic kolem hospody a vytrvalému marketingu směrem k hlavní voličské skupině. Na koncepční práci mu logicky nezbývá čas.

Onehdy jsme se švagrem vozili dodávkou nějaké dříví z lesa, samozřejmě kvůli kůrovci, jak jinak. Po cestě jsme si povídali, sdělil jsem mu svůj dojem, že naše společnost za poslední tři čtyři roky mentálně zestárla dobře o patnáct, dvacet let. Baron vše přizpůsobil jistotě znovuzvolení, které mu zajistí jedině halas při zvyšování důchodů a propaganda dalších výhod pro lidi na penzi, protože taková politika má nejvíce adresátů. Na nic dalšího už Baron nemá energii a ani na to nejsou peníze. Mně bude pětačtyřicet a plánoval jsem si, že my, Husákova děcka, si za nějakých deset či patnáct let navolíme takové, co nám pořádně přidají na důchodech, vše ostatní půjde stranou, po nás potopa, ať si stát zkrachuje, řecký model náš vzor. Hodně mne zaskočilo, že mne moji rodiče předběhli. Tohle všechno jsem švagrovi říkal. A švagr? Švagr neříkal nic.

Tím bych asi skončil. Ano, tohle psaní vlastně nemá závěr, vůbec neříkám, co s tím vším. Ať se na to totiž dívám z jakékoliv strany, ta naše patálie se zaneprázdněným Baronem nemá řešení. Jestli si někdo myslí, že stačí počkat, až jeho voliči pomřou, mýlí se. Ještě jsme totiž Baronovi nezačali házet hlasy my, Husákova děcka. Za deset let to jistě přijde….

Autor: Josef Košíček | středa 22.5.2019 10:43 | karma článku: 7,61 | přečteno: 240x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Právník, podnikatel, příslušník aktivní zálohy Armády ČR. Zajímají mne témata týkající se naší společnosti a jejich vliv na politiku a ekonomiku naší země.

Seznam rubrik